Hohner Clavinet onderhoud en reparatie

 

De Hohner Clavinet werd begin jaren 60 geintroduceerd en is tot begin jaren 80 gemaakt. Dit betekent dat elke Clavinet minimaal 35 jaar oud is. Grote kans dat uw Clavinet daarom niet meer optimaal functioneert. Bekende symptomen zijn:

 

– Ontstemd

– Dode toetsen

– Verschillen in klank en volume tussen onderlinge toetsen

– Dubbele noten bij aanslag

– Brom en ruis

– Klik- en plopgeluiden bij aanslaan en loslaten van toetsen

– Slechte demping (vooral bij de lagere toetsen)

Al deze zaken en meer kunnen door Vintage Instrument Service worden verholpen middels een onderhoudsbeurt.  Drie standaardbeurten worden aangeboden. De genoemde tarieven zijn inclusief materialen en exclusief btw. Naast de drie beurten worden ook losse reparaties verricht, scroll naar beneden voor een overzicht.

 

Hohner Clavinet package 1 €125,- incl btw

Stemmen

– Voicen

Door het primitieve stemmechanisme van een Clavinet zullen deze instrumenten met regelmaat moeten worden gestemd. Met het voicen worden volume en klankkleur over het hele klavier geëgaliseerd.

 

Hohner Clavinet package 2 €460,- incl btw

Stemmen

– Voicen

– Vervangen key bushings

– Vervangen hammertips

 

Naast de stembeurt worden bij package 2 ook de key bushings en de hammertips vervangen. De key bushings zijn rubbertjes die de toetsen geleiden. Deze drogen uit en worden plakkering na verloop van tijd. Hierdoor zullen de toetsen zwaarder en luidruchtiger spelen. 

Oude hammertips worden plakkerig en zullen bij aanslag blijven plakken aan de snaren of zelfs helemaal vergaan! Hierdoor hoor je bij het loslaten klik/plop geluiden, wat absoluut niet hoort. Vervanging van de hammertips is tijdrovend werk, maar zal dit symptoom verhelpen.

 

Hohner Clavinet package 3 €700,- incl btw

– Stemmen

– Voicen

– Vervangen key bushings

– Vervangen hammertips

– Schoonmaken keys en keybed

– Levelen keys

– Reviseren pre amp en schoonmaken switchcontacts (D6/E7 only)

Met package 3 wordt naast package 2 ook de electronica van een Clavinet aangepakt. De voorversterker wordt (deels) gereviseerd en voorzien van extra ruisonderdrukking. Ruis en brom worden hiermee gereduceerd. De pickups van een Clavinet zullen, omdat dit single-coil pickups zijn, altijd enige brom en ruis geven. Momenteel is de preamp revisie alleen voor D6 modellen mogelijk. 

 

Hohner Clavinet package 4 €1.150,- incl btw

– Stemmen

– Voicen

– Vervangen key bushings

– Vervangen hammertips

– Schoonmaken keys en keybed

– Reviseren pre amp en schoonmaken switchcontacts (D6/E7 only)

– Vervangen snaren

– Vervangen dempingsdraad met Clavigel

– Interne schoonmaak

 

Met de grote beurt worden het mechaniek en de elektronica in goede staat hersteld. Naast de reparaties van package 3 worden bij package 4 de snaren en het dempingsdraad vervangen. Vervangen van de snaren zal, net als bij een gitaar, de dynamiek en sprankeling in het geluid terugbrengen. Tegelijk wordt ook het dempingsdraad vervangen door Clavigel van Vintage Vibe om optimale demping te realiseren.

 

Reparaties en modificaties

Bij Vintage Instrument Service is het ook mogelijk om reparaties en modificaties te laten uitvoeren. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende voor Hohner Clavinets. De tarieven zijn inclusief materialen en btw.

 

 

Stemmen  € 70
Voicen € 70
Key bushings vervangen  € 200
Keysprings vervangen (alleen icm key bushings) € 175
Reviseren pre amp  D6 € 100
Vervangen snaren (incl stemmen en vervangen dempingsdraad door Clavigel)  € 495
Vervangen hammertips  € 200
Vervangen snaar per stuk  €12
Vervangen 1x pickup, vanaf € 300
Nieuwe preamp printplaat van CLAVINET.COM, incl montage, vanaf € 300275
Nieuwe preamp incl cheekblock, eq en autowah van VintageVibe incl montage € 900

 

Alle andere reparaties en modificaties worden in overleg uitgevoerd tegen uurtarief (zie Tarieven) exclusief materiaalkosten. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van de staat en bouwjaar van de betreffende Clavinet. Ook aan de Hohner Pianet kan Vintage Instrument Service onderhoud verrichten. Informeer naar de mogelijkheden.

 

Vintage Instrument Service kan uw instrument ook ophalen. In bijna alle gevallen vinden de werkzaamheden plaats in onze werkplaats. In bepaalde (nood)gevallen werken we ook op locatie (optreden, studio, etc). Hiervoor gelden voorrijkosten